Logeren bij Femke met of zonder werkdoelen

Logeren bij Femke met of zonder werkdoelen

Logeren bij Femke!

Sinds 2018 kunnen jongeren met een verstandelijke beperking ook logeren bij Mise en scene hulpverlening. In groepjes van maximaal vier jongeren wordt er, in huiselijke sfeer
(in de woon en werkruimte van Mise en scene hulpverlening), gelogeerd.

Er zijn momenteel twee groepen die gebruik maken van
de reguliere logeerweekenden “woontraining bij Femke”:

1. De voorbereidende groep:
Een groep van jongeren in de leeftijd van 11 t/m 25 jaar
met wisselend niveau en leeftijd.

2. Groep Neptunus:
Een groep van jongeren in de leeftijd van 15 t/m 25 jaar
met een (licht) verstandelijke beperking.

De voorbereidende groep

Een groep van jongeren in de leeftijd van 11 t/m 25 jaar met wisselend niveau en leeftijd. In deze groep zitten jongeren voor wie structuur en duidelijkheid erg belangrijk zijn. Er wordt gewerkt aan doelen op gebied van zelfstandig uitvoeren van ADL, samen op een positieve manier in een groep verblijven (oefenen van sociale vaardigheden), het aanbieden van een afwisselend en gestructureerd dagprogramma en zelfredzaamheid en zelfstandigheid bevorderen. Jongeren helpen met het opmaken van bedden, koken, tafeldekken en tafel afruimen en eindigen met een schoonmaaktaak op zondag. 

Uiteraard is er ook tijd voor ontspanning en het doen van een leuke activiteit, zoals bowlen, samen tv kijken, bakken, knutselen, een workshop of lekker Scheveningen in. Eventueel is er tijd aan individuele doelen te werken. Activiteiten vinden vooral plaats in en rondom de woon en werklocatie van Mise en scene hulpverlening. Leeftijd is minder belangrijk dan het feit of iemand in deze groep past. 

Op dit moment is de groep vol. Natuurlijk is er plek om af en toe eens te komen logeren als een van de andere logés niet kan. Mocht iemand uitvallen, ben je gelijk de eerste die deze plek eventueel op kan vullen. Helaas is het huis niet aangepast voor jongeren die volledig gebruik maken van een rolstoel (dubbel bovenhuis, dus jongeren moeten ook trap kunnen lopen). 

Groep Neptunus

Een groep van jongeren in de leeftijd van 15 t/m 25 jaar met een (licht) verstandelijke beperking. Alle jongeren in deze groep zijn zelfstandig in het uitvoeren van ADL taken. Doelen in deze groep zijn vergelijkbaar als de doelen in de voorbereidende groep, al is deze groep zelfstandiger in het uitvoeren van de taken. Ook hebben alle jongeren in deze groep individuele doelen, zoals oefenen met reizen met het OV, zelfstandig leren boodschappen doen, ramen wassen etc. Individuele doelen worden met de jongeren en hun ouders afgestemd.

Naast het werken aan doelen op gebied van zelfstandigheid en zelfredzaamheid, worden ook hier leuke activiteiten georganiseerd: bowlen, naar de bioscoop, gourmetten, uit eten, naar een pretpark; net wat de jongeren willen, al moet er voor dure activiteiten eerst gespaard worden. Daarnaast is er tijd om te relaxen, te knutselen, een spelletje te spelen, te bakken of op de playstation te spelen.
Gezien logeren gewoon in een woonsituatie plaatsvindt en er zowel kwetsbaren jongeren en dieren rondlopen, kunnen jongeren met ernstige fysieke agressie problemen helaas niet deelnemen aan de weekenden.

‘Femke voorziet in zorg op maat,
is flexibel en oplossingsgericht’

Ouders vertellen over hun zoon Chris uit de voorbereidende groep

“Onze zoon Chris van 11 jaar neemt met veel plezier deel aan de woontrainingsweekenden van Femke. Hij had vanaf het begin goed contact met Femke en vindt het gezellig met haar alsmede met de andere deelnemers. Chris vindt het leuk dat er elke keer andere en afwisselende activiteiten op het programma staan, zoals bowlen, spelen op het strand, knutselen en samen genieten van lekker eten. Ook wordt hij blij en trots van het mee mogen helpen met taken zoals koken en schoonmaken.

Voor mij als ouder is Femke een zeer prettige zorgverlener.
Femke voorziet in zorg op maat, is flexibel en oplossingsgericht. Onze zoon is wat jonger dan de meeste groepsgenoten en ook qua diagnose iets afwijkend en behoorlijk uitdagend.
Femke schrikt hier niet van maar kan hier juist goed mee omgaan. Zij biedt zowel onze zoon zorg op maat en bewaakt daarnaast ook het belang van de groep.

Femke is het type mens waarvan je echt weet wat je aan haar hebt. Heel helder in de communicatie, open en eerlijk en altijd met haar volle aandacht aanwezig bij de zorg voor de jongeren. 
Zonder enige twijfel draag ik als ouder de zorg voor Chris aan Femke over! Wij zijn erg tevreden en bevelen Femke van harte aan andere ouders aan!”

Wat doen we zoal bij de logeer- weekenden/ woontraining?

Deelnemers: Bas, Esmee, Jay en Luna van groep Neptunus vertellen over de woontraining

We doen leuke dingen, zoals onder andere bowlen, naar het strand gaan, naar de bioscoop, bakken, spelletjes spelen, knutselen, uitslapen, film kijken en spelen op de playstation. Verder doen we taken; tafel dekken en tafel afruimen, de vaatwasser in en uitruimen, bedden opmaken en op zondag doet ieder een schoonmaaktaak, zodat het huis weer schoon is als we naar huis gaan (de badkamer schoonmaken, stofzuigen, dweilen, de wc en de keuken schoonmaken).

Wat vinden jullie leuk aan de logeer- weekenden/ woontraining?

De gezelligheid, samen leuke activiteiten ondernemen, dat we zelf kunnen kiezen welke activiteiten we gaan ondernemen en wat we willen leren koken. Bas geeft ook aan dat hij de taken leuk vindt om te doen. 

Wat vinden jullie minder leuk aan de logeer- weekenden/ woontraining?


Jay vindt de taken minder leuk om te doen. Luna geeft aan dat ze het soms wat druk vindt. Esmee en Bas geven aan dat er op dit moment geen dingen zijn die ze minder leuk vinden tijdens de weekenden. 

 

Video Woontrain- logeerweekend